Recenzia detského bicykla Early Rider Hellion 20″

Bajk máme cca 10 týždňov a syn na ňom stihol najazdiť zhruba 300km v rôznorodom teréne vrátane modrého DH trailu.

Čo je super

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike

Celkové spracovanie bicykla je na špičkovej úrovni a je porovnateľné alebo lepšie, ako spracovanie bicyklov pre dospelých v podobnej cenovej kategórii.

Bajk má pomerne agresívnu geometriu, ktorá je prispôsobená skôr jazde z kopca, ale stále je pohodlná aj na dlhšie výšľapy.

  • Seat Tube Length: 245 mm
  • Effective Top Tube Length: 445 mm
  • Head Tube Length: 100 mm
  • Chainstay Length: 335 mm
  • Wheelbase: 880 mm
  • Seat Tube Angle: 73°
  • Head Tube Angle: 67°
  • Standover Height: 535 mm
  • Handlebar Width: 560 mm
  • Crankarm Length: 127 mm
Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike

Veľkosťou je bicykel určený pre deti od 5,5 do 8 rokov resp. 117 až 135cm. Môj syn má 112cm a bajk dokáže bez problémov ovládať.

Už základné osadenie komponentami je na veľmi vysokej úrovni:

  • Fork: RST Spex 20", 80 mm suspension
  • Stem: Ritchey OS, reach 35 mm, clamp 31.8 mm
  • Handlebars: Ritchey OS, width 560 mm, rise 18 mm
  • Grips: EARLY RIDER, Lock On Kraton, 92 mm
  • Headset: EARLY RIDER 1 1/8", semi-integrated, cartridge
  • Seatpost: Ritchey 30.9 x 225 mm
  • Saddle: EARLY RIDER Wing
  • Crankset: Samox 127 mm NQF direct mount, 30 t
  • Pedals: EARLY RIDER aluminium platform pedals
  • Brakes/Brake Levers: Shimano Deore BR-MT500, 160 mm, BL-MT501 brake lever
  • Shift Lever: Shimano Deore M6000 Rapidfire RH, 10-speed
  • Rear Derailleur: Shimano Zee SS, 10-speed
  • Cassette: Sunrace, 10-speed, 11-36t
  • Chain: KMC X10
  • Rims: Double Wall 28 hole, Tubeless Ready
  • Tyres: Vee Crown Gem Skinwall 20 x 2.25"

Celková váha je výrobcom uvádzaná na 9.6kg bez pedálov.

Chuťovkou na záver je použitie pevnej 15mm osky vpredu a pevnej 12mm osky vzadu.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike rear fixed axle

Veľmi príjemne ma prekvapila kvalita vzduchovej vidlice RST Spex 80mm, ktorej som sa pri kúpe obával, či vôbec pod 17kg dieťaťom bude pracovať a nebude to len mŕtva váha. Je ju však možné nastaviť tak, aby aj takto malé dieťa dokázalo využiť celý zdvih. Funkčné je aj nastavenie kompresie a odskosku. Má síce len 6 klikov, každý z nich však spôsobí výraznú zmenu. Posledný stupeň je úplný lockout. Na bežné jazdenie používame 2 kliky od plne otvorenej kompresie.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike with RST Spex air fork

Toto junior zvládol po týždni s novým bajkom.

Bezchybne fungujú aj hydraulické brzdy Shimano Deore so 160mm kotúčmi. Brzdný účinok je pre dieťa viac ako dostatočný a syn sa ich veľmi rýchlo naučil dávkovať. Toto vyriešilo jeden z hlavných problémov s predchádzajúcim bajkom a to únavu z mechanických V-čkových bŕzd, ktoré syn nevládal dlho stláčať. Bez problémov teraz naraz dokáže zísť aj dlhší a náročnejší trail bez zastavenia.

Čo by sa dalo vylepšiť

Bohužiaľ bajk nebol priamo z krabice úplne bez múch. Vnútorné vedenie hadíc a bowdenov je trochu nedomyslené. Hadica zadnej brzdy vstupuje do hornej rámovej trubky na ľavej strane, čo je v poriadku. Pripravený je aj port na teleskopickú sedlovku na pravej strane (ovládaná bude ľavou rukou). Nezmyslom je vstup bowdenu radenia na pravej strane, kde je bowden z radenia príliš prudko zalomený. Radenie Shimano Deore má tiež príliš dlhý voľný chod a syn nedokázal páku potlačiť dosť ďaleko a silno, aby dokázal zaradiť ľahší prevod. Problém som vyriešil výmenou bowdenu za dlhší s menším zatočením a radenie som vymenil za Shimano Saint. Toto má predĺženú páčku radenia a takmer žiadny voľný chod, takže teraz dokáže zaradiť aj 3 ľahšie prevody naraz.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike internal cable routing

Druhým problémom bola posunutá reťazová linka, ktorá veľmi nepomáhala kríženiu reťaze a radeniu krajných prevodov. Problém bol jednoducho vyriešený prehodením podložky pod stredovým zložením na opačnú stranu.

Naše úpravy

Počas prvých dní sme postupne na bajku spravili pár úprav, ktoré zredukovali hmotnosť a bajk celkovo zlepšili.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike rear wheel

Z kolies sme vyhodili ťažké BMX duše a nahradili ich bezdušovými ventilkami a Stan's NoTubes tmelom. Ubudlo tak cca 450 gramov. Bolo treba experimentovať s viacerými typmi ventiliek, keďže zadný ráfik nebol úplne pekne prevŕtaný a pravidelne nám tlak utekal. Nakoniec pomohlo lepšie vypodložkovanie ventilky gumenými krúžkami vystrihnutými zo starej duše.

Vymenili sme radenie Shimano Deore za Shimano Saint, popísané vyššie. Kombinácia radenia Saint s prehadzovačkou Zee funguje fantasticky a je veľmi robustná. Sám túto kombináciu jazdím už roky na mojom Ibis Mojo HD. Radenie Saint tiež umožňuje radiť 2 ťažšie prevody naraz.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike

Pôvodné pedále boli celkom fajn, mali veľkú platformu a funkčné piny. Bohužiaľ boli aj piny odliate z hliníku a po ľahkom odratí prestali držať a začali sa z nich šmýkať nohy. Vymenili sme ich za Xpedo Traverse 9, ktoré syn používal už na 16" bicykli.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike with Xpedo Traverse 9 pedals

Pôvodné 560mm rajdy sme nahradili karbónovými 620mm. Pôvodne som ich chcel skrátiť, ale väčšia šírka malému sadla, lepšie drží lakte a ramená a má väčšiu istotu v strmšom teréne. Ušetrených ďalších 145 gramov.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike with carbon handlebars

Ďalšou plánovanou úpravou je výmena sedlovky za karbónovú a výmena predného kotúča za 180mm, keďže syn pomaly ale isto naberá rýchlosť. S výslednou váhou by sme sa mali dostať pod 9kg vrátane pedálov.

Zhrnutie

Early Rider Hellion 20" je skvelý detský bicykel, ktorý je po doladení pár detailov v podstate bez kompromisov. Syn na ňom každý týždeň robí obrovský pokrok a dokáže jazdiť stále náročnejšie traily.

Bicykel rozhodne nie je lacný. Kvalitné detské bicykle si však veľmi dobre držia cenu a po pár rokoch, keď z nich dieťa vyrasie nie je problém ich výhodne predať. Utŕžená strata je veľmi podobná cene lacného detského bicykla, ktorý zostane ležať v garáži, pretože bazáry sú ich plné. Dieťa ale jazdí na kvalitnom a bezpečnom bajku, ktorý pomáha rozvíjať jazdecké schopnosti a prináša kopec radosti. Osobne by som ho bez váhania kúpil znovu.

Ak sa vám recenzia alebo naše videá páčili, dajte nám prosím Subscribe na našom YouTube kanáli. Ďakujeme!

Pozrite si tiež, ako sme sa dostali od odrážadla až po singletracky s 5 ročným škôlkarom.

Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike Early Rider Hellion 20 inch kids mountain bike
Published 26.07.2020 by Peter Pech

Leave a Reply